•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Undele hertziene la 125 de ani
ing. Ilie MIHAESCU

Totul se petrecea in anul 1886, an considerat cu puternic impact in cultura, civilizatia si dezvoltarea umanitatii prin producerea si detectarea undelor electromagnetice de catre om, de catre omul Heinrich Rudolf Hertz, stralucit reprezentant al spiritului stiintific german.
Inca din antichitate, lumina, structura si propagarea ei au constituit o preocupare aparte pentru filozofi dupa cum se poate vedea chiar in tratatul de Filozofia Naturii numit de Aristotel “Fizica”. Se cautau raspunsuri, se cautau explicatii, se cauta fundamentul fizic al acestui fenomen. Abia in 1840 Michael Faraday, prin experimente asupra polarizarii luminii in câmp magnetic, formuleaza pareri teoretice asupra modului de propagare a luminii in lungul liniilor de forta electrice si magnetice.

Un alt fizician englez, James Clark Maxwell posedând un excelent bagaj matematic, ofera lumii stiintifice in anul 1873, al sau “Tratat despre electricitate si magnetism” unde sustinea ca fenomenele asociate electricitatii si magnetismului se datoreaza fortelor si miscarii intr-un mediu, pe care il denumeste simplu, “eter”. Acest suport, gândeste Maxwell, contribuie la propagarea electricitatii si magnetismului in spatiu. Aprecia ca insasi lumina (in care includea radiatiile calorice si alte radiatii) este o perturbare electromagnetica sub forma de unde ce se transmit datorita câmpului electromagnetic. In plus, exprima cu certitudine ca toate aceste radiatii se deplaseaza in spatiu cu aceeasi viteza - viteza luminii. Dar toate ipotezele lui Faraday si analizele matematice exprimate de Maxwell constituiau o simpla teorie si nu era dublata de un experiment practic. Traducerea si evidentierea radiatiilor exprimate anterior matematic au fost facute de un tânar profesor german Heinrich Rudolf Hertz.

Nascut la Hamburg in 1857, Hertz a studiat fizica la Monaco si Berlin, dupa care devine asistentul faimosului fiziolog si fizician Hermann von Helmholtz. Lucreaza apoi ca profesor de fizica la un liceu din Karlsruhe si isi continua cu succes cercetarile devenite pasiune. Anul 1889 inseamna pentru Hertz nominalizarea ca profesor la Universitatea din Bonn unde preda fizica o perioada de numai 5 ani. Paraseste aceasta lume in 1894 la numai 36 de ani, lasând in urma o frumoasa activitate, fiind perceput ca un stralucit cercetator, exponent de exceptie al traditiei din universitatile germane.

Pentru a raspunde formularilor matematice ale lui Maxwell referitoare la formarea, propagarea si viteza de propagare ale undelor, Hertz trebuia sa dispuna in primul rând de un aparat care sa produca “perturbari” electromagnetice. Construieste un oscilator electric de tipul bobinei Ruhmkorff, adica un electromagnet, unde primarul era format din câteva spire, i iar secundarul dintr-un numar mare de spire. Secundarul era conectat la doua sfere metalice destul de apropiate. Când infasurarea primara era conectata intermitent la o baterie galvanica, intre cele doua sfere apareau scintilatii. O scânteie inseamna o perturbare electromagnetica vizibila si nu poate fi tratata ca un fenomen continuu, observându-se numeroase niveluri de intensitate. Fluxul de scântei din zona de descarcare a devenit pentru Hertz o convenabila sursa de radiatii electromagnetice.

Urmatorul pas a insemnat constructia unui detector care sa puna in evidenta prezenta radiatiilor in spatiu si propagarea lor cu viteza luminii. Importantul detector era dezarmant de simplu, fiind in esenta un cerc din sârma cu un mic interstitiu. Când oscilatorul producea scântei si acest cerc era asezat in apropiere, intre capetele deschise ale cercului apareau scântei. Hertz descoperise secretul radiatiei electromagnetice, iar relativele emisiuni au fost numite Unde Hertziene care astazi sunt indicate ca unde radio. Micul cerc detector a fost denumit rezonator electric. Complexul oscilator - rezonator a facut turul laboratoarelor ca sa se constate si sa se inlature dubiile, aratând ca stralucitele intuitii ale lui Maxwell, au o verificare practica gratie geniului fizicianului Heinrich Rudolph Hertz. Ramânea ca aceasta fundamentala descoperire sa aiba o aplicare practica in folosul umanitatii.

Dupa disparitia pamânteana a lui Hertz, in Anglia au fost traduse si publicate lucrarile referitoare la producerea si detectarea undelor radio. O copie a acestor lucrari a ajuns in mâinile unui tânar, care fascinat de cele citite isi va dedica viata punerii in practica a genialei descoperiri. Tânarul nu era altul decât Marconi.

H. R. Hertz pentru descoperirea sa este unanim recunoscut ca un geniu al umanitatii, format si instruit la scoala academica germana si ca o cinstire, unitatea de masura pentru frecventa semnalelor electrice ii poarta numele: Heinrich Rudolf Hertz, un nume ce se regaseste in manualele scolare, in tratatele de fizica, in enciclopedii, dar si in toate documentele si prospectele aparatelor ce isi bazeaza functionarea pe bobina oscilatoare si cercul rezonator. Omenirea-i recunoscatoare si beneficiara.
Articol publicat in revista "Conex Club" nr.78 din aprilie 2006.

Inapoi la pagina prieteni
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection