•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Suo Tempore
ing. Ilie MIHAESCU

"Aseară, la un ceas destul de târziu, ne-am adunat câțiva intelectuali la profesorul și prietenul nostru ionel Simionescu, având între noi și pe Brătescu-Voinești, care, deși oaspe de departe, e socotit tot ieșean, în înțelesul cel bun și nobil al cuvântului. Ne-am adunat ca să ascultăm un haut-parleur (n.r., difuzor), un instrument ultramodern de radiofonie, instalat într-o frumoasă odaie națională, conservatoare, veche și patriarhală - amintind vremurile bunicelor noastre, a crinolinelor, a droștelor, cu rezoare de Viena și cu patru cai înaintași, a surugiilor și slujitorilor în costume albaneze, a lenei și facialelor orientale, a muzicei lui Barbu și a celor dintâiu valsuri revoluționare. Contrastul între decor și instrumentul acela simplu și straniu a pus în mine cea dintâiu împunsătură de ac ager: un fel de nedumerire. Domnul locotenent Zapan, specialist în asemenea drăcării, a întors puțină vreme spre noi masca lui de zâmbet și tăcere, atât cât i-a trebuit să ne răspundă la salutări; apoi a pipăit lădița misterioasă căutându-i anume inele, butoni și încheieturi. Dintr'odată în cornetul mort, vopsit și lăcuit, percepurăm o voce vie. O voce care suspina melodios și dulce romanța regelui din Thule. O cânta, în aceleași clipe, o soprană, în actul al doilea în Faust, la opera din Viena. Și noi o auzeam la lași, în Sărărie - într-un decor din vremea când nu erau încă inventate nici drumurile de fier.

Această a doua impresie, lovitura acelui glas care venea de la o mie de kilometri, prietenos, cald și apropiat, a fost mai prelungă, mai stăruitoare și mai adâncă decât întâia.

Deci e suprimat spațiul. Dar aceasta e numai o formulă de fizică, patru cuvinte indiferent puse unul după altul. Eu auzeam versurile lui Goethe, muzica lui Gounod ș'o voce caldă și vibrantă de femeie. Că nu este spațiu decât pentru neștiința și mărginirea noastră, pare evident. Că și timpul va fi fiind o convenție, iarăși se poate. Că poate noi înșine de la începutul părinților celor de demult și până la cel din urmă din viitorul convențional nu suntem decât o undă ori un fior din marele tot - iarăși de ce nu s-ar putea? O, nu știm nimic, să lăsăm toate aceste propoziții vane.

Și imaginile, ca și sunetele, sunt tot nemuritoare, în raport cu infinitul în timp și-n spațiu. Atuncea ce-i muritor din noi? Simțirea pe care o încerc ascultând glasul depărtării? Ceea ce numim suflet? Asta să fie trecător - când celelalte sunt eterne?

Nu cugetam și nu simțeam numai asta.

Mă gândeam la părinții mei care n-au cunoscut radiofonia. La bunicii mei care n-au cunoscut aeroplanul. La alții mai dedemult care n-au cunoscut aburul. Și la alții, pe scara timpului nostru omenesc, care-au fost săraci și proști, până la cei dintâi din peșteri care nu știau secretul focului.

Unul în veacuri a descoperit flacăra vie, minune și Dumnezeu. Altul a descoperit pârghia; altul puterea aburului. Alții au zburat. Alții surprind tainele fenomenelor electrice. în fața noastră, în viitor, sunt de descoperit alte mistere - care acum sunt pentru noi noapte și stâncă. Noi suntem străini și departe de ele - dar ele există."

Așa se exprima Mihail Sadoveanu, Ceahlăul literaturii române, plin de admirație, supus la meditație și cuprins de revelație, acum 80 de ani în revista Radio România despre prima întâlnire cu epocala descoperire, radioul. Au trecut 80 de ani de când "lădița misterioasă a locotenentului Zapan" impresiona lumea marcând începutul transferului rapid de informații realizând ca efect social compresia timpului și spațiului. Fluxul informațional dezvoltat în progresie geometrică a determinat apariția altor și altor "lădiți": televizorul, calculatorul, telefonul celular, etc., etc. omul zilelor noastre fiind extras din "lenea și facialele orientale" devenind dinamic și omniprezent.

Muzica, creațiile monumentale, se bazează pe cele 7 note; aranjorul trebuie să aibă geniu și o nouă operă apare.

în electronică orice noutate tehnică are ca postament cultura creatorului, cultură dobândită prin efort și perseverență în studiu și experimentare.

Informare, cultură și educație în vastul câmp al electronicii oferă cu generozitate competență și autoritate morală cititorilor săi situați pe toate treptele scării sociale a pregătirii teoretice și revista Conex Club. Cu un gest de generozitate, editorul trimite lunar revista multor școli, cluburi, radiocluburi, instituții culturale, unor elevi, cadre didactice și pensionari, susținând practic și efectiv viața culturală, formatoare de specialiști, viitori descoperitori și creatori de progres, de "drăcării" atât de necesare.

La reperul calendaristic, din interiorul celor care plăsmuiesc și modelează această publicație, vedem o creștere a atracției și interesului pentru conținutul revistei, de aceea am dezvoltat paleta domeniilor abordate și ținuta grafică.

Toți cei care contribuie la apariția revistei Conex Club - colectivul de redacție - vă dorim dragi prieteni colaboratori și cititori ca anul 2006 să fie cu pace, sănătate, libertate și prosperitate.

Succesele dumneavoastră să le împărtășiți tuturor prin articole în fidela și constanta prietenă Conex Club!

La mulți ani!

Editoriale "Conex Club" nr. 74 (decembrie 2005).
Inapoi la pagina prieteni
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection