•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Invertorul de sudare "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - welding inverter

Invertorul de sudare Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M
TIG SOUND AC/DC 1835/M este un sistem utilizabil pentru sudare cu electrozi inveliti (MMA), precum si prin tehnologia WIG (TIG) cu initierea arcului in ambele moduri - prin contact sau cu impulsuri de inalta frecventa (HF).

Sursa de putere (art.347) este controlata de un circuit cu microprocesor care realizeaza managementul functiilor operative ale sistemului de sudare si interfata cu operatorul.

Schema bloc pentru echipamentul de sudare "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
Schema-bloc generala:
Schema bloc Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M
Codul culorilor la cablajul electric din schema bloc "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
LITERA CULOARE SEMNIFICATA WIRING DIAGRAM COLOUR CODECODIFICA COLORI CABLAGGIO ELETTRICO
A NEGRU BLACK NERO
B ROSU RED ROSSO
C GRI GREY GRIGIO
D ALB WHITE BIANCO
E VERDE GREEN VERDE
F VIOLET PURPLE VIOLA
G GALBEN YELLOW GIALLO
H ALBASTRU BLUE BLU
K MARO BROWN MARRONE
J PORTOCALIU ORANGE ARANCIO
I ROZ PINK ROSA
L ROZ-NEGRU PINK-BLACK ROSA-NERO
M GRI-VIOLET GREY-PURPLE GRIGIO-VIOLA
N ALB-VIOLET WHITE-PURPLE BIANCO-VIOLA
O ALB-NEGRU WHITE-BLACK BIANCO-NERO
P GRI-ALBASTRU GREY-BLUE GRIGIO-BLU
Q ALB-ROZ WHITE-RED BIANCO-ROSSO
R GRI-ROSU GREY-RED GRIGIO-ROSSO
S ALB-ALBASTRU WHITE-BLUE BIANCO-BLU
T NEGRU-ALBASTRU BLACK-BLUE NERO-BLU
U GALBEN-VERDE YELLOW-GREEN GIALLO-VERDE
V ALBASTRU DESCHIS BLUE AZZURRO
1. Descrierea sursei de putere art.347.

Art.347 este o sursa de putere cu control de curent compusa dintr-un redresor monofazat in punte, un convertor DC / AC (invertor) si un redresor aditional in punte. In plus, un convertor suplimentar DC / AC in aval de cel de al doilea redresor transforma curentul de sudare din nou in AC.
Vom trece in revista elementele principale care alcatuiesc sursa de putere, incepand cu intrerupatorul principal (6) prin care se face alimentarea placii de putere (13), care contine:

Redresorul in punte este echipat cu un circuit de preincarcare a condensatoarelor DC, controlat de placa de control (14).
Ventilatorul (17), pentru racirea componentelor de putere ale sursei de putere, este controlat, deasemenea, direct de catre placa de control (14), via placa de putere (13).

Invertorul cu IGBT este realizat cu 4 IGBT-uri conectate in configuratie "punte-H", comandate de placa driver-igbt situata pe placa de putere (13). Aceasta placa furnizeaza comenzile izolate pentru IGBT-uri, pe baza semnalelor PWM generate de placa de control (14).

Curentul de sudare este reglat in invertorul igbt, prin modularea duratei Toff a tensiunii de iesire, mentinand durata Ton constanta. Prin urmare, frecventa tensiunii aplicate transformatorului (19) este variabila, mai precis, variaza in plaja dintre 15 si 43 kHz. Mai mult decât atât, pentru a avea o gama mai larga de setare pentru curentul de sudare, durata Ton poate fi de asemenea selectata dintre cele patru valori fixe, programate, fiind selectat controlul automat, pe baza cerintelor de sudare.

Transformatorul TA montat pe placa de putere (13), ofera placii de control (14) un semnal necesar pentru a verifica functionarea corecta a invertorului; acest semnal nu afecteaza, în mod normal, valoarea reglata a curentului de sudare.

Transformatorului (19), alimentat de invertorul IGBT, furnizeaza circuitului secundar valori de tensiune si curent adecvate pentru sudare. Circuitul secundar al acestuia, are o priza mediana si ataca grupul de diode (28), care redreseaza curentul alternativ generat de invertor, facându-l disponibil pentru urmatorul grup invertor.

Grupul de diode (28) este compus din patru diode conectate in punte monofazata si furnizeaza o tensiune de iesire dubla, pozitiva si negativa in raport cu priza mediana a transformatorului (19), care actioneaza ca un potential "0". Aceasta configuratie simplifica inserarea grupului invertor urmator, existent pe sursa de putere Art.347.

Priza mediana a transformatorului (19), înainte de borna "-" a redresorului iesire, contine o bobina de soc (20) pentru nivelarea curentului de sudare, precum si secundarul unui transformator de inalta frecventa, transformatorul HF (46) necesar pentru amorsarea arcului electric fara contact intre electrod si piesa de sudat.

La iesirea din grupul de diode (28) este plasat un traductor de curent Hall-efect (25). Aceasta trimite semnal corespunzator pentru feedback-ul de curent secundar, la placa de control (14) pentru reglajul curentului de sudare.

Grupul invertor, format din modulul IGBT (31), inverseaza polaritatea tensiunii de iesire a sursei de putere, in modul de operare TIG-AC.
Modulul IGBT (31) contine doua IGBT în configuratie "half-bridge", conectate astfel încât închiderea alternativa a celor doua furnizeaza o tensiune pozitiva apoi negativa la iesirea "+" a sursei de putere, prezenta pe terminalele de iesire ale grupului de diode (28), de asemenea, marcate cu "+" si "-".
Aceste tensiuni se refera în mod evident in raport cu potentialul bornei de iesire "-" al sursei de putere , care corespunde cu "0" din priza mediana a circuitului secundar al transformatorului (19).

Placa de control (14) contine microprocesorul sursei de putere principale. Acesta supervizeaza gestionarea altor placi, mai specializate în functiile lor, regleaza curentul de sudare prin generarea de semnal PWM pe care-l trimite la invertorul IGBT de pe placa de putere (13), si comunica cu placa de panou frontal (22), care actioneaza ca un panou de control pentru întregul sistem de sudare.

Pe placa de panou (22) sunt prezente urmatoarele comenzi si indicatoare (A se vedea si Manualul de instructiuni, pentru mai multe informatii): Placa HF (42), in combinatie cu transformatorul HF (46), genereaza impulsuri de înalta tensiune si înalta frecventa necesare pentru a amorsa arcul de sudare. Functionarea sa este dependenta de prezenta tensiunii AC in circuitul secundar al transformatorului (19), si este controlata de placa de control(14).

Placa driver (40) este placa principala a grupului invertor final si contine circuitele de comanda ale celor doua IGBT-uri din modulul IGBT (31), si IGBT-ul de intretinere a arcului care activeaza pulsul de înalta tensiune necesar pentru mentinerea arcului în mod AC (curent alternativ). Comenzile pentru aceste IGBT-uri vin direct de la placa de control (14).

Pentru a proteja aceste IGBT-uri sunt incluse si circuitele "snubber", in componenta carora intra si grupurile de rezistoare (26) si (29).

Placa driver (40) contine, de asemenea, "condensatori AC", care servesc la stocarea energiei pentru pulsurile de întretinerea arcului, si recuperarea de energie din bobina de soc (20), pe durata inversarii tensiunii de iesire la functionarea în modul AC (de curent alternativ).

Placa de alimentare (41) este o sursa de alimentare de curent stabilizat care încarca condensatorii AC de pe placa driver (40), pentru a asigura suficienta tensiune si energie pentru a mentine stabilitatea arcului în ambele semialternante, la functionarea in mod AC.

Functionarea sa depinde de prezenta tensiunii de 320Vdc de pe condensatorii de filtraj DC ai placii de putere (13), pe conectorul J3 al placii de alimentare (41), si este controlata de catre placa de comanda (14).

Pe radiatorul modulului IGBT (31) este montata placa termostat (32), care reprezinta senzorul de temperatura a sursei de putere, al carui semnal se transmite prin intermediul placii driver(40) si ajunge la placa de control (14), în care se analizeaza.

Lânga terminalele de iesire sunt plasate placile "Senzor V-scurt" (39) si "Conector"(23), care actioneaza ca un circuit de detectie a scurtcircuitarii iesirii si ca o interfata pentru semnalele de intrare si de iesire ale sursei de putere. Ambele comunica direct cu placa de control (14).

Placa "Senzor V-scurt" (39) preia semnalul de tensiune de iesire de la terminalele placii "Filtru-HF" (43), il analizeaza, si furnizeaza semnalul "iesire scurt-circuit" catre placa de control (14), unde acesta este utilizat pentru functia anti-stick în modul MMA.

Placa "Conector" (23) contine filtre pentru a elimina perturbatiile prezente pe semnalele de intrare si de iesire ale sursei de putere. Aceste semnale includ: Placa Filtru-HF (43), nu numai ca ofera semnalul de tensiune de iesire sursa pentru placa senzorului-V scurt (39), ci este, de asemenea, de o importanta primordiala în modul TIG cu HF, deoarece filtrul previne patrunderea impulsurilor HF in circuitele interne ale sursei de putere si distrugerea altor componente. Prin urmare, în timpul diferitelor operatiuni de întretinere, asigurati-va ca aceasta placa este întotdeauna conectata ferm la terminalele originale înainte de a activa pornirea cu HF.

Semnalele prelucrate de placile electronice si prezente la conectorii lor sunt enumerate în tabelele care insotesc desenele placilor prezentate in continuare, la paragrafele corespunzatoare.

2. Secventa de operatiuni.

Secventa prezentata in continuare confirma functionarea corecta a echipamentului. Aceasta poate fi folosita ca un ghid in procedura de depistare a defectiunilor. Ea trebuie parcursa dupa fiecare reparatie fara nici o eroare.

2.1. Comenzile si semnalizarile sursei de putere.
Comenzi si semnalizari invertor de sudare Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M
2.2. Pornirea sursei de putere.

Comenzi operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3,1, 3.2 si 3.3, daca da, urmarea este:

Comenzi operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.3, daca da, urmarea este:

Comanda operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.3, daca da, urmarea este:

Comenzi operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.3.
2.3. Operarea in modul TIG.
Nota: Se descrie mai jos in detaliu secventa de operare in regimul TIG-AC, intrucat aceasta include toate unitatile interne ale sursei de putere, inclusiv cele destinate functionarii in regim TIG-DC.
OBSERVATIE IMPORTANTA:
NU INCERCATI SA MASURATI TENSIUNEA DE IESIRE, PE DURATA URMATOARELOR SECVENTE. PREZENTA INALTEI FRECVENTE POATE DISTRUGE APARATUL DE MASURA SI INSASI SURSA DE PUTERE.
PE TOATA DURATA TESTELOR CARE URMEAZA, AVETI GRIJA CUM TINETI PISTOLETUL DE SUDARE, NU-L ORIENTATI SPRE PERSOANE, ORI PARTI ALE CORPULUI, CI NUMAI SPRE SPATII DESCHISE, ORI PIESA DE SUDAT.

Comenzi operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.4, 3.5; daca da, urmarea este:

Comanda operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.6, 3.7, 3.8; daca da, urmarea este:

Comanda operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.9, 3.11, 3.12; daca da, urmarea este:

Comanda operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.5; daca da, acest mod de operare este normal.
2.4. Operarea in modul MMA.

Comenzi operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.3, 3.8; daca da, urmarea este:

Comenzi operator:

Raspuns sistem:

Daca raspunsul sistemului nu e cel mentionat, vezi pct.3.9, 3.10; daca da, acest mod de operare este normal.
3. Exemple de moduri de abordare ale unor defectiuni.
Nota: Intrucat aparatul are o constructie foarte compacta, poate fi avantajos ca unele componente sau placi sa fie demontate temporar si montate in alte pozitii, pentru a se asigura accesul la zonele mai putin accesibile pentru testele recomandate. Este necesara, de exemplu, demontarea panoului intermediar care constituie suportul pentru placile blocului HF (43) si a sursei de alimentare (41), precum si transformatorul HF (46), urmata de montarea acestuia pe laterala aparatului, adaptand toate conexiunile originale pentru a permite sursei sa ramana in functiune in noua configuratie, pe durata testelor.
In aceste conditii, criteriile de performanta s-ar putea sa nu fie mentinute in totalitate, dar echipamentul functioneaza suficient de bine pentru a trece de testele descrise aici.
Recomandam in mod expres deconectarea sursei de putere de la reteaua de alimentare si asteptarea pe o durata de cel putin 1 minut pentru descarcarea condensatoarelor interne, inainde de a incepe sa demontam elementele de protectie ale unor parti din instalatie, sau alte componente.

Se prezinta in continuare un numar de 12 simptoame, si modul in care trebuie actionat in toate aceste cazuri pentru rezolvarea corecta a problemelor (solutii).
3.1 Sursa de putere nu porneste, panoul de control inactiv.
TESTUL CORECTITUDINII RETELEI DE ALIMENTARE.
Daca nu exista tensiune de alimentare ca urmare a declansarii protectiei de pe retea, operatiile necesare sunt: TESTUL CONEXIUNILOR LA RETEAUA DE ALIMENTARE.
Intre terminalele TP1 si TP2 de pe power board (13), trebuie sa se masoare 230Vac, cu intrerupatorul (6) cuplat. In caz contrar, operatiile necesare sunt: TESTUL SURSEI DE ALIMENTARE.
Daca functioneaza corect, power board (13), conectorul J13, terminalele 4(+) si 1(-) trebuie sa prezinte +320Vdc.
In caz contrar, se inlocuieste power board (13).

TESTUL SURSEI DE ALIMENTARE PENTRU CONTROL BOARD (14).
Daca aceste tensiuni nu sunt corecte, pasii de urmat sunt urmatorii: In cazul cand cele trei tensiuni (27V, 14V, 5V) sunt corecte, pasii de urmat sunt urmatorii:
3.2 Sursa de putere porneste, panoul de control activ, ventilatorul (17) oprit.
3.3 Sursa de putere porneste, afisajul si semnalizarile nu indica valori corecte.
3.4 In modul TIG, butonul de start nu are nici un efect.
3.5 In modul TIG, nu vine gazul la pistolet.
3.6 In modul TIG, vine gazul la pistolet, dar nu se amorseaza arcul electric (lipseste HF).
3.7 In modul TIG, vine gazul la pistolet, dar nu se amorseaza arcul electric, lipseste tensiunea din secundarul transformatorului (19).
3.8 La mersul in gol, tensiunea de iesire nu este stabila.
3.9 In functionare pe sarcina rezistiva, tensiunea de iesire nu este stabila.
3.10 In modul MMA antistick-ul actioneaza prea des, cu iesirea in gol nu este posibila comutarea de pe selectia MMA (pe panoul de control este aprins ledul B).
SEMNAL SCURTCIRCUITAT LA TESTAREA IESIRII
Daca la mers in gol in modul MMA, intre terminalele 1(+) si 2(-) ale conectorului J2 de pe placa de control (14), se masoara o tensiune mai mica sau egala cu +1.1VDC, atunci trebuie inlocuita placa de control (14). Daca nu, se procedeaza astfel:
3.11 Arc electric TIG-DC instabil, sudura neregulata.
3.12 Arc electric TIG-AC instabil, sudura neregulata.Power board - "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
Mai jos se prezinta o fotografie a ansamblului Power Board, incluzand si placa IGBT-driver Board montata pe acesta, cu indicarea conectoarelor de legatura cu exteriorul.
Conectorul J3 este montat pe IGBT-driver Board si prin acesta se aplica semnalele PWM primite de la Control Board.
Restul conectoarelor sunt montate direct pe Power Board (TP1, TP2, J1, J2, J4, J5, J8, J9, J11, J12, J13, J14 si J15).
Power Board Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M
Power board (13) code 5.602.070
Topographical drawing
Topographical drawing Power Board Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M
Tabel conectoare Power Board Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M
IGBT-driver board - "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
Placa pentru comanda a 4 tranzistoare IGBT in punte H.
(IGBT-driver board code 5.600.757).
Este montata pe 4 conectoare cu 2 pini, direct pe power board.
Semnalele de intrare PWM1 si PWM2 sunt aplicate acestui modul prin conectorul J3 (impulsuri modulate in latime). Acestea sosesc din modulul Control Board, de la al carei conector J8 semnalele se trimit prin cele 4 fire, torsadate doua cate doua.
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Layout IGBT-driver board cod 5.600.757Diode group (28) code 5.605.555 - "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Diode group (28) code 5.605.555
Acest modul este interconectat cu exteriorul prin 4 conductoare cu papuci de cablu fixati in suruburi si piulite la terminatele listate in tabelul urmator:

CONNECTOR TABLE
 
CONNECTOR TERMINALSFUNCTION
 
- TS1diode group (28)output +
- TS2transformer (19) secondary circuit end terminal input
- TS3diode group (28)output -
- TS4transformer (19) secondary circuit end terminal input
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - PCB Diode group (28) code 5.605.555
Schema electrica a redresorului de putere constituit de grupul de diode (28) este urmatoarea:

Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Schema electrica Diode group (28) code 5.605.555
Placa de circuit imprimat are dimensiunile 142 x 80 mm.
Pe cele 4 radiatoare din aluminiu sunt montate diodele de putere de tip RURU15060 si rezistentele din snubberele de protectie in capsule TO-220. Doua din radiatoare contin cate doua diode, iar celelalte doua contin cate o dioda si o rezistenta de putere. Rezistentele sunt in capsule TO-220.
Pe fata opusa radiatoarelor, PCB-ul mai contine doua rezistente TO-220, 4 condensatoare si 4 varistoare.

Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M	- Foto PCB Diode group (28)
HF board (42) code 5.602.043/A - "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
Acest modul este interconectat cu exteriorul prin conectoarele listate in tabelul urmator:

CONNECTOR TABLE
 
CONNECTOR TERMINALSFUNCTION
 
J1-J2 ----output for HF transformer (46)
J3 1-224 Vac power supply input for HF board (42) control circuit
J4 1-2HF command input
J5 1-2Vac power supply input for HF board (42) power circuit.
Foto PCB - HF Board
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - HF board cod 5.602.043/A

Desen PCB - HF
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - HF board cod 5.602.043/A

Schema electrica - HF board
Schema electrica Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - HF board
V-short sensor board (39) code 5.602.072 - "Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M"
Acest modul este interconectat cu exteriorul prin conectoarele listate in tabelul urmator:

CONNECTOR TABLE
 
CONNECTOR TERMINALSFUNCTION
 
J1 1-224 Vac input for V-short sensor board (39) power supply
J1 5-6“output short” signal output
J2-J3 ---power source output voltage signal input
Foto PCB - V-short sensor
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - V-short sensor board (39) code 5.602.072

Desen PCB - V-short sensor
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - V-short sensor board (39)

Schema electrica - V-short sensor board
Schema electrica Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - V-short sensor board
Circuite de iesire
Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Circuite de iesire

Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Circuite de iesire

Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Transformator de iesire si drossel

Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Modul IGBT convertor DC-AC

Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Modul IGBT convertor DC-AC

Schema electrica Cebora TIG SOUND AC/DC 1835/M - Circuite de iesire
Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection