•  Last Update: November 17, 2018 
  • EN
prima
pagina
articole presa
(old stuff)
articole
web
convertoare
de putere
pagini
vizitatori
pagini
prieteni (1)
pagini
prieteni (2)
proiecte
vechi
aparate
electrocasnice
circuite
cu relee
traduceri
(old stuff)
control
lumina
linkuri
tematice
contact
guestbook

atelier

audio

smps
echipamente
de sudare 1

auto-moto

iButton
sumar
(site-map)
actionari
electrice
surse
liniare
relee
de timp
echipamente
de sudare 2
control
temperatura
incarcatoare
de baterii
sectiune
premium
Tipuri de motoare electrice - consideratii generale
Electric Motors

Denisa Ionescu

Fiind un sistem electromecanic, motorul electric are capacitatea de a transforma energie electrica in energie mecanica. Acest tip de mecanism poate avea diverse puteri si dimensiuni, astfel incat sa poata fi folosit in diverse domenii de activitate. Pentru a putea functiona in cele mai bune conditii, motorul este realizat din doua componente foarte importante: statorul si rotorul.

Statorul reprezinta partea stabila a motorului. Acesta se regaseste la exterior si are in componenta sa:
  • bornele de alimentare,
  • carcasa
  • armatura de tip feromagnetic.
Daca statorul este partea fixa, atunci rotorul reprezinta componenta motrica a motorului. Pentru ca rotorul sa se poate misca in momentul punerii in functiune a motorului, acesta trebuie sa aiba in componenta sa un ax si o armatura de tip rotoric. Intre stator si rotor exista o zona de aer denumita intrefier. Datorita existentei acestei zone, rotorul se poate pune in miscare conform cu specificatiile oferite de producatorul motorului electric.

Pentru a putea fi clasificate corect, motoarele electrice se pot imparti in functie de tipul curentului electric folosit, precum si in functie de numarul de faze de parcurgere ale curentului electric. Astfel, motorul electric poate fi cu curent continuu sau cu curent alternativ, respectiv monofazat o faza) sau polifazat (mai multe faze).

Prima notiune a motorului electric cu curent continuu dateaza din 1873. Acest tip de motor a fost descoperit de catre Zenobe Gramme, cand acesta a realizat o legatura intre un generator pe baza de curent electric si un alt tip de generator. Astfel, Gramme a observat faptul ca masina rezultata din cele doua generatoare s-a putut roti obtinand astfel o energie electrica transformata in energie de tip mecanic. In acelasi timp, cel de-al doilea generator avea functia de reversabilitate transformand energia electrica in energie mecanica si invers.
De-a lungul timpului, motorul electric cu curent continuu a putut fi intalnite in diverse domenii de activitate. In prezent, motoarele cu curent continuu pot fi intalnite la autovehicule cu tonaje mari, in special cele destinate transportului uman, dar si in aplicatii casnice sau de comert.

Al doilea tip de motor, dupa clasificarea dupa modelul curentului electric, este motorul cu curent alternativ. Acest tip de motoare au la baza principiul de camp magnetic, descoperit in 1882 de catre Tesla Nikola. Acesta a reusit sa intre in istorie in mai putin de 1 an prin realizarea unui motor cu doua faze, inventie ce a condus la a doua revolutie industriala. Pentru sfarsitul secolului 19, aceasta inventie a avut un real succes, mai ales datorita faptului ca a fost posibila extinderea retelei de energie electrica la un nivel mai inalt.

Desi motorul cu curent alternativ bifazat s-a bucurat de succes, in prezent, cel mai utilizat motor cu curent alternativ este cel pe trei faze (trifazat). Motorul trifazat se poate intalni in echipamente electrice de puteri mari sau medii, utilizate, cu precadere, in domeniul industrial, datorita numeroaselor avantaje: nivel redus de zgomot, grad scazut de poluare, costuri mici de intretinere. Pe langa motorul trifazat, pe piata exista si motorul monofazat des intalnit in echipamentele sau aparate casnice.


In cazul in care sunteti in cautare de motoare electrice, alegeti un producator autohton.
BRACO INDUSTRIAL produce motoare intr-o gama variata ce pot fi utilizate in diverse domenii de activitate:
  • industrie,
  • constructii,
  • comert,
  • alimentar.
Pentru a intra in legatura cu o persoana autorizata din cadrul BRACO, va rugam sa intrati pe site-ul companiei www.bracoindustrial.ro si sa utilizati datele de contact puse la dispozitie.
Inapoi...
Valid XHTML 1.1 Enciclopedie de electronica Emil MATEI - Electronic Circuits Collection